NL / FR
kobe wijst naar allergie op school

Allergie wat is dat eigenlijk

Ieder van ons heeft een afweersysteem, dit is het verdedigingssysteem van je lichaam dat schadelijke indringers zoals ziektekiemen uitschakelt. Een allergie is eigenlijk een foutje van je afweersysteem, want als je allergisch bent denkt je lichaam dat bepaalde stoffen die geen kwaad kunnen toch een gevaar zijn. Deze foute reactie van je afweersysteem is echter wel nadelig voor je lichaam.

Als je lichaam in aanraking komt met een stof waarvoor je allergisch bent (deze stoffen noemen we allergenen) dan zal je lichaam dus proberen om die stof onschadelijk te maken. Je krijgt dan vaak rare reacties van je lichaam zoals niezen, jeuk, zwellingen, ademnood, enz…

Vb. Pieter is 8 jaar en allergisch voor katten. Als hij op bezoek is bij Liese, die thuis twee katten heeft, krijgt hij al snel tranende ogen en begint hij te niezen. Pieter wil verder spelen met Liese maar na een tijdje kan hij niet goed meer ademen, het lijkt wel alsof iemand een zware steen op zijn borst heeft gelegd. Gelukkig is mama er snel bij. Pieter krijgt snel zijn medicatie toegediend en moet mee naar huis. Gelukkig loopt alles goed af. Maar de volgende keer is het beter dat de vriendin van Pieter bij hem op bezoek komt want in het huis van Pieter zijn er géén huisdieren.

cartoon, kobe allergie vrij naar school

Meer uitleg over:

Afweersysteem
verdedigingssysteem van je lichaam tegen indringers zoals ziektekiemen (bv. Bacteriën, virussen). Bestaat uit antilichamen of antistoffen.
Allergenen
Stoffen of deeltjes die je lichaam binnendringen via inname van voedsel, via de poriën van de huid of via de mond en de luchtwegen en die een allergie veroorzaken. Waarvoor kan je allergisch zijn? Bijvoorbeeld voor kattenhaar of huidschilfers van katten, maar ook voor lekkere voeding zoals noten en melk.
Antilichamen
Antilichamen zijn kleine deeltjes in je bloed en hebben onder de microscoop meestal een Y vorm. Voor iedere ziektemaker heb je één bepaalde soort antilichaam. Deze antilichamen nemen de indringers vast en verwijderen die. Ze zorgen ervoor dat je lichaam gezond blijft.
IgE
Dit is een bepaalde soort van antilichamen die normaal gezien parasieten gaat aanvallen. Maar als je allergisch bent, is dit het type antilichaam dat vaak verkeerd reageert. Als de dokter je bloed afneemt en dat laat onderzoeken in het labo, zullen ze dus vaak de hoeveelheid IgE meten. Een overdreven vorming/productie van IgE-antilichamen wijst op een allergie.
Pollen
Soms ook stuifmeel genoemd. Dit zijn stofdeeltjes of pluisjes in de lucht die voortkomen van planten en bomen en een rol spelen bij de voortplanting. Ze zijn met afkomstig van de (mannelijke) meeldraden van zaadplanten. Dit zijn vooral grassen en bomen die meestal in de lente of in de zomer in bloei staan. Voor sommige van deze pollen kan je allergisch zijn.

Welke allergieën bestaan er?

cartoon kobe allergisch voor nootjes

Er bestaan heel veel oorzaken van allergie. Maar de meest voorkomende allergenen vind je in je omgeving, voeding en geneesmiddelen.

  • Allergenen in de leefomgeving: huisdieren, huisstofmijten, pollen, schimmels,…
  • Allergenen in voeding: noten, melk, vis, eieren, week- en schaaldieren (mosselen, scampi) sommige vruchten, groenten, kleurstoffen,….
  • Allergenen in medicatie: antibiotica, verdovingsmiddelen,…

Moe en met een verstopte neus naar school! Het is niet altijd gemakkelijk om allergie te hebben

Soorten Allergische reacties

Je lichaam kan op verschillende manieren 'allergisch' reageren:

  • Heel vaak niezen, soms met tranende ogen Vb. In de lente als de bomen in bloei staan. (hooikoorts, rhinitis)
  • Plots kleine bultjes op de huid die jeuken, vb. het aaien van een hond. (netelroos)
  • Blijvende droge en jeukende huid (eczema)
  • Een piepende adem, of plots niet goed meer kunnen ademen, alsof iemand een zware steen op je borst legt (astma) vb. bij een bezoek aan een paardenstal
  • Opzwollen lippen, tong en keel. Vb na het eten van iets waar je allergisch voor bent. (voedselallergie)
  • Een plotse reactie waarbij je bloeddruk daalt (je kan flauwvallen), je hart niet meer normaal functioneert, verstikking, huiduitslag,…De minst voorkomende maar de meest gevaarlijke allergische reactie die binnen enkele minuten kan optreden met zelfs een risico op sterfte.
    (Anafylaxie: spreekt uit als ana-fi-lax-i)
  • Astma, eczeem, voedselallergie en allergische rhinitis komen het vaakst voor.

Meer over

cartoon, kobe allergievrij gras maaien
Astma
Ieder van ons heeft longen die in onze borstkas zitten. De longen zorgen ervoor dat wij kunnen ademen. In onze longen zitten heel veel kleine buisjes die ervoor zorgen dat zuurstof in ons bloed kan komen. Astma is een ontsteking van deze buisjes die lang kan duren en is vaak het gevolg van een allergie. Bij een ontsteking worden de kleine buisjes in je longen nauwer en komt er slijm in deze buisjes. Daardoor kan de lucht er minder goed doorheen en kan je dus niet zo goed ademen. Door deze ontsteking zijn je longen gevoeliger voor allerlei prikkels zoals verschil in temperatuur, stof of allergenen. Piepen hoesten en niet goed kunnen ademen kunnen allemaal veroorzaakt worden door astma. Gelukkig bestaan er heel veel goede medicamenten zoals puffers. Met de juiste medicatie kan astma goed onder controle gehouden worden en kan je net als iedereen vrij ademen en sporten.
Eczeem/eczema
Roodheid, zwellingen, warme huid maar vooral jeuk zijn de verschijnselen van eczema. Dit is het gevolg van een ontstekingsreactie van je huid die door allergie kan veroorzaakt worden.
Erge jeuk is heel vervelend en kan zelfs erger zijn dan pijn. Doordat je vaak gaat krabben beschadig je de huid waardoor er kleine wondjes en ontstekingen ontstaan. Je hebt verschillende soorten van eczema. De meest bekende zijn het allergische eczeem en atopisch eczeem. (ook wel constitutioneel eczeem genoemd).
Allergisch eczeem wordt soms ook contactallergie genoemd en kan je krijgen als je huid in aanraking komt met een bepaalde stof zoals bijvoorbeeld parfum. Dit is gemakkelijk op te lossen door de stof(fen) waar je allergisch voor bent te vermijden.
Atopisch eczeem kan je niet vermijden. Het is een aangeboren overgevoeligheid voor één of meerdere allergenen. Bij atopisch eczeem heb je vaak droge huid die kan schilferen. Soms krijg je ook kloofjes maar het vervelendste blijft natuurlijk die jeuk. Gelukkig is er meestal afwisseling tussen periodes dat je veel last hebt en periodes dat het beter gaat. Vaak heb je ook last van astma en voedselallergie als je atopisch eczeem hebt. Atopsich eczeem is nog niet te genezen maar gelukkig is er medicatie die je kan helpen om het eczeem rustig te houden. De dokter of dermatoloog( huidarts) zal je een zalfje laten gebruiken en je leren hoe je je huid goed kan verzorgen. Gelukkig is eczeem niet besmettelijk.
Allergische rhinitis
(hooikoorts), lijkt een beetje op een neusverkoudheid maar wordt veroorzaakt door allergie. Je neusslijmvlies ontsteekt als gevolg van stoffen waar je allergisch voor bent. Vb. boompollen, huisstofmijt. Het kan zijn dat je dan heel vaak moet niezen, tranende ogen hebt en snot dat uit je neus loopt. Maar het kan ook dat je neus verstopt zit. Heel veel mensen hebben hier last van. Meestal reageren deze mensen allergisch voor boompollen, graspollen of huisstofmijt. Als je dus last hebt van allergische rhinitis kan de dokter je helpen met een neusspray, oogdruppeltjes of pilletjes zodat je er minder last van hebt.
Voedselallergie
Je bent allergisch voor voedsel als je afweersysteem steeds onnodig reageert als je het opeet. Dus als je ziek wordt van bepaalde stoffen in je voeding. Vb. melk, noten, pinda, vis, soja,… Als je voedselallergie hebt kunnen zelfs heel kleine hoeveelheden van een bepaalde soort voedsel je ziek maken. Deze allergische reacties kunnen heel verschillend zijn. Soms zal je misselijk worden en overgeven of diarree krijgen. Je lippen en mond kunnen prikkelen en raar aanvoelen. Soms kunnen je lippen en tong opzwellen. Maar je kan ook kortademig worden of een anafylactische reactie krijgen. Een reactie op voedselallergie kan gevaarlijk zijn dus als je allergisch reageert zoek altijd onmiddellijk de hulp van een volwassene.
Anafylaxie: (spreekt uit als “ana-fi-lax-i”) Dat is een snelle allergische reactie waarbij je je plots niet goed voelt en je bloeddruk daalt (duizelig worden/flauw vallen) eventueel in combinatie met nog één of meerdere andere klachten vb. zwelling van je lippen Komt heel zelden voor maar als het gebeurt kan het wel gevaarlijk zijn! Dus zeker hulp zoeken. Als het toch voorkomt is dit meestal op iets dat je gegeten hebt, of door een wespensteek of door medicatie. Als je risico loopt om anafylactisch te reageren moet je altijd een EpiPen bijhebben. Dit is een klein toestel dat een beetje lijkt op een erg dikke pen. Maar eigenlijk is het een soort van spuitje. In deze pen zit een geneesmiddel (adrenaline) Als je anafylactisch reageert moet jij of iemand die je helpt deze pen met de tip tegen de zijkant van je dijbeen stoten. Nadat je deze EpiPen hebt gebruikt moet je wel onmiddellijk naar het ziekenhuis.

Heb ik allergie?

Heel veel mensen hebben een of andere allergie. Als je een groep neemt van 10 kinderen is de kans heel groot dat er minstens drie kinderen zijn van die groep met allergie.

  • Moet je vaak niezen en heb je last van een lopende neus in bepaalde seizoenen?
  • Ben je soms kortademig en moet je van de dokter een puffer of verstuiver op zak hebben?
  • Mag je bepaalde dingen niet eten omdat je er ziek van wordt?
  • Heb je jeuk en uitslag en moet je vaak crèmes of zalf smeren?
  • Weet je wat een EpiPen is?

Als je op 1 of meerdere van deze vragen ja antwoordde, ... dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een allergie.
Maar om 100% zeker te zijn, moet je jezelf laten onderzoeken door een dokter! Er bestaan testen om uit te maken welke stoffen bij jou een allergie uitlokken.

Naar school met allergie

cartoon kobe allergie vrij huisdier school

Moe en met een verstopte neus naar school! Het is niet altijd gemakkelijk om allergie te hebben en je best te doen op school. Maar met de juiste aanpak en deze tips gaat het vast beter:

Allergenen vermijden

De beste manier om een reactie te voorkomen is ervoor te zorgen dat je niet in contact komt met allergenen (kleine deeltjes waarop je lichaam zal reageren). Het moeilijke is dat deze soms zo klein zijn dat ze meestal onzichtbaar zijn. Maar met een beetje gezond verstand en onze tips kom je al ver.

Informeren

Het is belangrijk dat jij zo een leuk en goed mogelijk schooljaar hebt zonder vervelende allergieproblemen. Jouw ouders kunnen je helpen door de leraars en directie van je school voldoende uitleg te geven over je allergie. En je kan het natuurlijk ook zelf aan je vrienden vertellen. Een speciaal opgemaakt formulier, het allergieplan, kan jouw en je ouders helpen om een aantal zaken duidelijk en overzichtelijk te vertellen je leraars en directie. Je kan het hier online invullen en afprinten.

Tips

Dit zijn enkele tips voor jou. Niet elke allergie is dezelfde. Sommige tips zijn misschien niet van toepassing voor jou maar wel voor andere allergische kinderen. Heb je zelf nog enkele tips, mail ze gerust door via ons contactformulier.

In het klaslokaal:

Zijn er dieren in de klas? Dit kan een probleem geven als je allergisch bent voor bepaalde dieren. De kans is groot dat je allergisch reageert. Een vis in een aquarium is geen probleem.

Staan er planten? Soms kan je allergisch zijn voor bepaalde planten en soms kunnen ze schimmels bevatten.

Werkt je leraar nog met een bord met krijtjes en een wisser? Ligt er op de vloer vast tapijt? Beide kunnen uitlokkers zijn van een astma-aanval of een allergische reactie.

Noteer deze zaken goed en vertel samen met je ouders aan je leerkracht en/of schooldirectie waarom dit een probleem is voor jou.

Eten op school

cartoon kobe allergie restaurant

Als je een voedselallergie hebt, eet dan enkel voedsel waar jij zeker van bent dat het veilig is. Bij twijfel eet je het niet op. Zelfs voor één keertje een uitzondering maken mag niet!

Soms kan de geur van voedsel waar je allergisch voor bent ook al last geven. Als je ’s middags een warme maaltijd neemt, zorg er dan voor dat je op voorhand weet wat er voor die week op het menu staat. Zo kan jij je voorbereiden. Misschien heeft jouw school wel een keuze menu of een heel vriendelijke kok die je iets anders kan klaarmaken? Lukt dat allemaal niet, dan is het niet erg om een keertje (veilige)boterhammen te eten.

Opgelet met de verborgen allergenen in voedsel: weet wat je eet! Soms weet je niet altijd wat er in een (warme) maaltijd zit. Zo gebeurt het wel eens dat er bijvoorbeeld melk zit in een sausje, of dat er stukjes vis of mossels zitten in een soepje

Opgelet: let er op dat je voedsel NIET in aanraking komt met eten waarvoor je een allergie hebt. Zelfs hele kleine hoeveelheden besmet voedsel kunnen je last bezorgen.

Neem altijd een veilig reserve snackje of stukje fruit mee, zo heb je altijd wel iets om op te eten als je honger hebt.

Op de speelplaats:

Buiten spelen is gezond, behalve als het pollenseizoen (lente/zomer) is en je hier heel veel last van hebt (niezen, lopende of verstopte neus, opgezwollen ogen, astma, eczeem). Als je medicatie neemt en toch nog heel veel last hebt kan je via je ouders en/of je dokter om toelating vragen om tijdens de speeltijd binnen te blijven.

Als het koud weer is of er is veel stof hangt in de lucht dan kan het soms gebeuren dat je een astma-aanval krijgt door naar buiten of binnen te gaan of door een grote inspanning te doen. Dit kan je vermijden door op voorhand je onderhoudsmedicatie goed in te nemen en vooral in het begin het kalmpjes aan te doen. In geval van nood kan je een andere puffer gebruiken. Zorg er dus voor dat je altijd jouw puffer bij je hebt!

Tijdens de les lichamelijke opvoeding.

Sporten is heel gezond, ook en vooral als je een allergie of astma hebt. Probeer dus zoveel mogelijk mee te doen aan de sportlessen op school. Wist je dat er ook topsporters zijn met astma?

Als je astma niet goed onder controle geraakt met medicatie, vraag dan toelating om niet mee te sporten. Sommige scholen vragen dan wel een doktersattest.

Zwemmen is leuk en gezond maar met een eczeem huid is extra verzorging nodig. Smeer je huid goed in na het zwemmen. Als je heel veel last hebt van je eczema dan kan zwemmen toch wel pijnlijk zijn. Soms is het ook gewoon niet leuk om je beschadigde huid aan iedereen te tonen. Om tijdelijk niet mee te doen kan ook hier een toelating van je ouders of een doktersattest een oplossing zijn.

Een vochtige lucht met eventuele chloordampen in het zwembad, een verschil in temperatuur in en buiten het zwembad kan een astma-aanval uitlokken. Vergeet nooit op voorhand jouw onderhoudsmedicatie in te nemen en een puffer bij te hebben in geval van een plotse opstoot. Ook hier geldt de gulden regel dat je tijdens een slechte periode het zwemmen eens een keertje mag overslaan.

Op uitstap

cartoon kobe allergisch vis zee

Vaak organiseren scholen uitstappen naar leuke bestemmingen voor één of meerdere dagen. Een goede voorbereiding kan heel wat voorkomen.

  • Zorg ervoor dat je altijd de juiste medicatie bij hebt en dat ten minste 1 begeleider weet waar je medicaties zich bevinden.
  • Zorg ervoor dat je altijd je noodmedicatie bij de hand hebt (ook bij een wandeling) of dat een begeleider dit voor je doet.
  • Informeer de begeleiders goed over je allergie (gebruik eventueel ons formulier link)

Allergie & pesten

Als je een beetje anders bent dan de andere loop je al eens kans om gepest te worden. Een beetje raar eigenlijk want we zijn allemaal uniek. Iedereen is anders. Sommige mensen dragen een bril, andere hebben sproeten, iemand heeft een rare neus,…Spijtig genoeg komt pesten vandaag ook nog te vaak voor. Het is helemaal niet leuk en niet ok als je gepest wordt omdat je allergie, astma, eczeem,…hebt. Jij kunt er helemaal niks aan doen dat je allergie hebt! Er is geen enkele reden waarom je iemand zou mogen pesten.

Wordt je toch gepest omdat je allergie, astma of eczeem hebt dan zou je kunnen opkomen voor jezelf en de pestkop duidelijk maken dat je zijn gedrag kinderachtig vindt. Durf je dit niet alleen, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Een leraar, je ouders, je vrienden…zoek samen met anderen naar een oplossing. Blijf niet alleen met je pestprobleem!

Allergie & ouders

cartoon kobe bezorgde ouders allergie vrij kamer

Als je een allergie hebt, zijn ouders soms extra bezorgd. Dat is heel normaal want ze willen natuurlijk niet dat je iets overkomt. Soms kan je dat het gevoel geven dat je een buitenbeentje bent. Dat is natuurlijk niet altijd even leuk. Vertel je ouders op een vriendelijke manier als je vindt dat ze er teveel aandacht aan besteden. Maar als je nog vragen hebt, of je bent over iets niet helemaal zeker vraag dan ook altijd raad aan je ouders. Wees niet bang om over je allergie te praten.

Wat te doen bij een allergische reactie

cartoon kobe allergie medicatie school

Stel dat het toch misloopt! GEEN PANIEK jij bent immers de specialist van jouw persoonlijk allergieprobleem. Vertel zo snel mogelijk aan een leraar of volwassene wat er aan de hand is en wat ze eventueel moeten doen. Als je zelf medicatie bij je hebt en je weet hoe je die correct moet gebruiken neem deze dan. Voel je je er niet gerust in, vraag dan naar een dokter.

MAAR opgelet bij een anafylactische reactie. Roep altijd hulp. Neem je EpiPen en laat een ziekenwagen komen. Bel of laat bellen naar 112 of 100.

Heb je extra tips voor ons of heb je vragen, neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

© illustraties Steve Van Bael
idee cartoons Sascha Van Laeken